Eylül 09 2010 04:52:07
Döviz Bilgileri
blank.gif
TCMB Kurlar: USD Alış: 1.5033 TL. Satış: 1.5106 TL  EURO  Alış :1.9179  Satış :1.9272  GBP Alış :2.3080 Satış :2.3201  AUD Alış: 1.3671 TL. Satış: 1.3760 TL.  Arabistan Riyali Alış: 0.40208 TL. Satış: 0.40281 TL. 
blank.gif
Başlığı Görüntüle
blank.gif
anfmedya - Haberler yeni nesil haber ve eğlence portalına hoşgeldiniz siyaset kadın Oyun ders grafik tasarım Photoshop Dersleri Corel Draw anlatımı » TARİH » TARİH
Cumhuriyet Nasıl Kuruldu Unutmayalım
Kullanıcı Adı
Parola
Kayıt Forum Kuralları S.S.S. Üye Listesi Bugünkü Mesajlar Arama

Başlığı Yazdır

24-12-2009 05:53 ÖS Cumhuriyet Nasıl Kuruldu Unutmayalım
Kullanıcı Avatarı

anfmedya

Super Yönetici

Katılım Tarihi: 12.08.09
İstanbul Hükümetinin Harbiye Nazırı Ziya Paşa her zamanki yumuşaklığı ile, "Beyler.." dedi, ".. İngilizlere kafa tutamayız. Adamların hiç şakası yok. Daha geçen gün, bir bahane icat ederek İzmit'i tekrar işgal ediverdiler."

Sarı Atlas döşeli büyük oda, nezaretin ileri gelen subayları ile doluydu. Hürriyet ve İtilaf Partisi yanlısı olan birkaç gerici subay dışında hepsi, Anadolu'ya geçmeye çoktan hazır, Ankara'nın İstanbul'da kalmalarını gerekli gördüğü namuslu askerlerdi. Kapı açıldı, kapının boşluğu içinde yaver göründü:

- "Emrettiğiniz yüzbaşı geldi efendim."
- "İçeri al." Nazır subaylara bilgi verdi:
- "Az önce sözünü ettiğim talihsiz olayın faili." Yüzbaşı bekletmeden içeri girdi, kaygılı bakışlarla kendisini izleyen subayların arasında hızla ilerleyerek nazırın masası önünde durdu, selam verdi:

- "Yüzbaşı Faruk, İstanbul. Beni emretmişsiniz." Uzun boylu, kumral, yakışıklı, biraz bıçkın havalı bir subaydı. Nazır önündeki yazıya bakarak yumuşak sesle, "Oğlum.." dedi, ".. dün akşam Beyoğlu'nda, İngiliz İnzibat Subayı Teğmen Miller'i, emre rağmen selamlamamışsın. Doğru mu?"

- "Evet efendim, doğru." Nazır, dürüst subaya babacanca yol gösterdi: - "Herhalde görmediğin için selamlamadın, değil mi çocuğum?" - "Hayır efendim, gördüm." Nazırın canı sıkıldı:
- "Niye selamlamadın öyleyse? Selamlamanız için emir verilmişti." - "Rütbesi benden küçük olduğu için selamlamadım Paşam. Askerlik töresince, önce onun beni selamlaması gerekmez miydi?"

Ziya Paşa derin bir kederle ellerini açtı: - "Askerlik töresi mi kaldı a yavrum? Adamlar galibiyet haklarını kullanıyorlar. İngiliz Komutanlığı bu sabah olayı protesto etti. Mesele çıkarılacak zaman değil. Hemen şu müzevir teğmeni bul da özür dile. Olayı kapatalım."

Başıyla çıkması için izin verdi. Ama yüzbaşı yerinden kıpırdamadı:

- "Paşam, bir de beni dinlemenizi rica ediyorum." Nazır bıkkınlıkla, "söyle bakalım" dedi. "Balkan savaşında teğmendim. Çanakkale'de üsteğmen, Suriye cephesinde yüzbaşı oldum. Ben bu rütbeleri tek başıma savaşarak almadım. Her rütbemde binlerce şehidin ve gazinin hakkı var. Onların hakkını korumak namus borcumdur. Beni affedin, özür dileyemem."

Harbiye Nazırı bozuldu:
- "Anlamadın galiba. Harbiye Nazırı olarak emrediyorum." Yüzbaşı sükûnetle, "Anladım efendim" dedi, apoletlerini bir hamlede söküp nazırın masasına bıraktı:

- "Artık emrinizi dinlemek zorunda değilim!" Selam vermeden dönüp kapıya yürüdü. Oturan subayların, İstanbul'u tutan birkaçı dışında, hepsi saygıyla ayağa fırladı. Hepsinin rütbesi yüzbaşıdan daha büyüktü.

Gözleri dolarak, yüzbaşıya selam durdular...

Bu Cumhuriyetin nasıl kurulduğunu hiç unutmayalım...

Atlanilacak Forum:
Forum powered by ANF HOST
blank.gif
Bu Başlığı Paylaş
blank.gif
URL:
BB Kodu:
HTML:
blank.gif
Duyurular - Bilgilendir
blank.gif
YÖNETİCİ LER ARANIYOR

WEB PORTALIMIZA YÖNETİCİLER ARANIYOR Aranan özellikler AKTİF Olmak yetrli üyeolun Mesaj atın

www.anfmedya.com/images/anfkunkfu.gif

blank.gif
blank.gif
blank.gif
Ana Menü
blank.gif ANF
HABER BAŞLIKLARI
İNCELEMELER
DOSYALAR
FORUMLAR
YARARLI BİLGİLER
YARARLI LİNKLER